A Land Imagined

Siew Hua Yeo
op vod

Een surreële blik achter de rijke facade van Singapore, in de duistere wereld van onzichtbare, rechteloze en onderbetaalde migranten.

Lok, een politiedetective, doorkruist het troosteloze havengebied van Singapore op zoek naar Wang, een vermiste illegale migrant.
 
Dan focust de film zich op Wang, die werkzaam is bij een baggerbedrijf. Na een ongeval wordt hij gewond aan één arm, dat leidt ertoe dat hij een slecht betaalde job aanvaardt als chauffeur. Hij wordt er bevriend met Ajit, ook een immigrant uit Bangladesh. Ajit verdwijnt plots, tot grote ongerustheid van Wang. ’s Nachts is Wang slapeloos, dan gaat hij op stap in de onderwereld van migranten die in de haven werken en verdrijft zijn tijd in één van de vele cybercafés, waar hij de hele nacht door games speelt en een virtuele vriendschap sluit met een sinistere gamer. In het cybercafé leert hij ook de mooie en mysterieuze Mindy kennen.

In 'A Land Imagined' gebruikt de regisseur een mix van stijlen: die van politiethriller en van sociaal-realistisch drama met een film-noirsfeer overgoten. Het scenario neemt soms vreemde bochten en verandert een paar keer van perspectief, wat de kijker in verwarring kan brengen.

De fotografie doet denken aan de films van Wong Kar-wai, met veel neon-licht dat dromerig weerkaatst in de regen.

Een sfeervolle film die zijn geheimen niet snel prijsgeeft.

Regisseur Yeo Siew Hua drenkt zijn sociaal-realistisch portret van een evoluerende metropool in film noir en won hiervoor de grote prijs van het filmfestival van Locarno, het Gouden Luipaard.

regie
Siew Hua Yeo
cast
Peter Yu, Xiaoyi Liu, Yue Guo
speelduur
1 min
jaar
2018
land
Singapore
taal
Bengaals, Engels, Mandarijns

Doet de toeschouwer nadenken over die onzichtbare en niet-betreurde levens van mensen waarop steden worden gebouwd en geschraagd.

ALLEN HUNTER – SCREEN INTERNATIONAL