The Mole Agent

Maite Alberdi
  • Niet schadelijk / alle leeftijden

In een mix van spionagefilm en documentaire gaat de 83-jarige Sergio undercover in een bejaardenhuis. De vriendelijke man wordt ingehuurd door een privédetective en mag aan de slag als ‘mol’.

Onopvallend infiltreren in een woonzorgcentrum? Dat kan alleen als je een geloofwaardige ‘mol’ bent. Romulo is een privédetective en hij is op zoek naar zo’n mol. Zijn cliënt, de dochter van een van de bewoners, vermoedt dat haar moeder slecht behandeld wordt. Sergio, 83 jaar, is de enige Chileense spion die de selectie doorstaat maar hij heeft moeite met de hedendaagse technologieën en spionagetechnieken. Sergio heeft een goed karakter en deze spionageopdracht is een welgekomen afleiding na het overlijden van zijn vrouw. Terwijl hij op vindingrijke wijze informatie verzamelt, groeit hij stilaan naar de bewoners van het bejaardentehuis toe. Hij weet dat hij het vertrouwen van de bewoners kan krijgen door naar hen te luisteren.

Regisseur Maite Alberdi zet overtuigend de stijlmiddelen van de film noir in. De hindernis voor Sergio is de technologie, zoals de pencamera’s en smartphones waarmee hij moet rapporteren aan Romulo. De droogkomische ondertoon blijft, maar wat begint als een detectiveverhaal verschuift en verandert gaandeweg in een intiem verhaal. Alberdi toont een originele kijk op affectie en eenzaamheid op hoge leeftijd. ‘The Mole Agent’ vindt een onverwacht evenwicht tussen absurdisme en tederheid. De documentaire evolueert en laat je geleidelijk aan nadenken over eenzaamheid bij bejaarden. Een sterke getuigenis over een veelvoorkomende thematiek In onze samenleving. 
 

 
regie
Maite Alberdi
speelduur
84 min
land
Chili
taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands
  • Niet schadelijk / alle leeftijden

Wat blijft is de droogkomische ondertoon die al haar films kenmerkt, en een warme, meelevende blik op eenzaamheid op leeftijd. Een film die bewijst dat gewoon een praatje over niets soms al heel wat is.

Joost Broeren-Huitenga, Het Parool

Gent
Sphinx 


Kortrijk
Budascoop


Leuven
Cinema ZED


Brussel
Cinema Palace
Vendôme


Brugge
Cinema Lumière


Antwerpen
Cinema Lumière


Oostende
Cinema Storck