Once Upon a Time in Venezuela

Anabel Rodríguez Ríos
wo 21 apr 21 en vr 23 apr 21
  • Niet schadelijk / alle leeftijden

Het drijvende vissersdorpje Congo Mirador dreigt te verdwijnen. Het staat symbool voor het Venezuela van vandaag, dat wegzinkt in een economisch moeras.

Aan het Maracaibomeer in Venezuela ligt het dorpje Congo Mirador. Nog niet zo heel lang geleden was het een welvarende vissersgemeenschap, gelegen aan een van de grootste olievelden van Latijns-Amerika. De laatste jaren is het dorp dat op het meer lijkt te drijven, in verval. Congo Mirador is vervuild en door het slib van de ontginning komt het droog te staan. Centraal in de film staan twee tegenpolen die elk op hun eigen manier strijden voor de toekomst van hun gemeenschap: Tamara is een aanhanger van de overleden Venezolaanse president Chavez en diens opvolger Maduro. Natalie, een leerkracht die haar schooltje ook ziet vervallen, hoopt dan weer dat zittend president Maduro de aankomende verkiezingen verliest.

Over een periode van zeven jaar legde Anabel Rodríguez Ríos zowel de kracht van de gemeenschap als de ingebakken corruptie vast met haar camera. Wat we op kleine schaal te zien krijgen, is een weerspiegeling van het Venezuela van vandaag: het land zinkt weg in een economisch moeras en de inwoners vertrekken naar betere oorden. 

Een prachtig sociaal portret van een dorp dat een groot tekort heeft aan alles, behalve aan het sensuele subtropische zonlicht overdag en donderloze bliksemschichten ’s nachts.

 
regie
Anabel Rodríguez Ríos
speelduur
99 min
jaar
2020
land
Venezuela, Oostenrijk, Brazilië, Verenigd Koninkrijk
taal
Spaans
Ondertiteling
Engels
  • Niet schadelijk / alle leeftijden

#gemeenschap #vervuiling #politieketegenstanders #corruptie #veerkracht

zalen en tickets

Anabel Rodríguez Ríos

regisseur

‘Once Upon a Time in Venezuela’ quietly observes Congo Mirador being brought to its knees, to progressively powerful and enraging effect.

Guy Lodge, Variety