Notturno

Gianfranco Rosi
zo 25 apr 21 en di 27 apr 21
  • Niet schadelijk / alle leeftijden

Gianfranco Rosi gaat op zoek naar de plekken waar de bootvluchtelingen uit zijn vorige film ‘Fuocoammare’ vandaan komen. In alle beelden klinkt de echo van de oorlog door.

De grensgebieden van Irak, Koerdistan, Syrië en Libanon zijn getekend door oorlog. De geschiedenis van de regio is er een van onderdrukking, invasies, terrorisme, militaire coups, buitenlandse inmenging, corrupte regimes en dictators. Wie er woont, probeert toch zo goed als dat gaat een normaal leven te leiden.

Regisseur Gianfranco Rosi gaat pas filmen nadat de nieuwsploegen vertrokken zijn. Hij toont het dagelijkse bestaan van een gezin dat slaapt en leeft in één kamer, volgt een eendenjager op zijn nachtelijke kanotocht en legt de voorbereidingen op een toneeluitvoering in een zorginrichting vast. Het zijn vaak rustige soms zelfs humoristische taferelen, maar op de achtergrond klinken regelmatig geweerschoten. Troosteloze, modderige opvangkampen tonen de nasleep van de conflicten. Ronduit huiveringwekkend zijn de getuigenissen van jonge kinderen die beschrijven welke gruwelen ze ISIS-strijders zagen begaan. De filmmaker laat de scènes voor zich spreken. Hij verbeeldt de oorlog in kleine stillevens van het dagelijkse bestaan. Het schitterende camerawerk, vaak bij avond- of ochtendlicht, vormt de rode draad in zijn zoektocht naar menselijkheid. Een genot om naar te kijken. 

 
regie
Gianfranco Rosi
speelduur
100 min
jaar
2020
land
Italië, Frankrijk, Duitsland
taal
Arabisch, Koerdisch
Ondertiteling
Nederlands
  • Niet schadelijk / alle leeftijden

zalen en tickets

Gianfranco Rosi

regisseur

Indringende documentaire over de echo van oorlog.

VPRO CINEMA