En route pour le milliard

Dieudo Hamadi
2022

Na twintig jaar hebben de slachtoffers van de Zesdaagse Oorlog in Congo hun stem gevonden om het onrecht dat hen is aangedaan, aan te klagen. Maar niemand lijkt te luisteren.

Een vrouw steekt haar versleten beenprotheses in de lucht. "Als ik dit toon, zullen ze toch inzien hoe ernstig dit is." Twintig jaar na de Zesdaagse Oorlog trekt ze met andere slachtoffers over de Congorivier naar de hoofdstad Kinshasa om de beloofde erkenning en compensatie op te eisen. In 2000 vochten Rwandese en Ugandese troepen tijdens de Tweede Congolese Burgeroorlog zes dagen lang een bloederig conflict uit in Kisangani, op Congolees grondgebied. Hamadi richt de camera op hun strijd van nu. De slachtoffers kunnen op niet veel begrip rekenen; niet van de mensen in hun omgeving, niet van de medepassagiers in de boot op de Congorivier en niet van de officiële instanties. 


In het theater leerden ze om hun pijn onder woorden te brengen. Hun stem willen ze ook bij het parlement en de Verenigde Naties in Kinshasa laten weerklinken. Ze eindigen zwijgend met een spandoek langs de straten in de regen. Jaren van woede, machteloosheid en pijn laten zich niet meer wegdrukken. Maar wat levert de tocht en de hartverscheurende smeekbede van de slachtoffers op? 
‘En route pour le milliard’ brengt hun schrijnende verhaal en hun hardnekkige vastberadenheid treffend in beeld.

regie
Dieudo Hamadi
speelduur
88 min
jaar
2020
land
Democratische Republiek Congo, Frankrijk, België
taal
Lingala, Swahili
Ondertiteling
Nederlands, Frans, Engels
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst
Onderdeel van

Collectively, his documentaries offer a sweeping, kaleidoscopic portrait of modern-day Congo.

Christopher Vourlias, Variety