Arica

Lars Edman, William Johansson Kalén
di 27 apr 21 - do 30 sep 21
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

Het leven van duizenden inwoners wordt in Arica, een woestijnstadje in het Noorden van Chili, bedreigd door gevaarlijk afval. Het verfilmt de tocht naar gerechtigheid in een transnationaal proces tegen een  Zweedse bedrijf dat verantwoordelijk is voor de vervuiling. 

In 1984 verscheepte het Zweedse mijnbedrijf Boliden giftig afval naar Chili en beloofde dat het daar verwerkt zou worden. Later komt aan het licht dat een deel van het afval gedumpt werd aan de rand van de woestijnstad Arica. Het gevolg: vele gevallen van kanker en aangeboren misvormingen bij de bewoners. 


Lars Edman, geboren in Chili, wil dat de waarheid aan het licht komt. Het gevecht om sociale rechtvaardigheid wordt al jaren in het Noorden van Chili gevoerd. In 2009 maakte hij samen met William Johansson Kalén de film ‘Toxic Playground’ om deze giframp aan te kaarten. De film vond zijn weg naar de rechtszaal en werd als bewijsmateriaal ingezet in de zaak tegen Boliden. 


De documentaire gaat over een lange periode. Yoselyn, eerst een jong meisje, vernoemt later haar eerste kind naar de filmmakers. Het voormalige hoofd milieu van Boliden wordt aansprakelijk gesteld voor het verschepen van het gif. In 2009 reisde hij met de filmmakers naar Arica om de gevolgen van die beslissing onder ogen te zien. Tien jaar later lijkt hij minder vast in het zadel te zitten.


‘Arica’ is een schoolvoorbeeld van onderzoeksjournalistiek. Verborgen feiten komen boven water. De regisseurs vragen zich af waar de lijn ligt tussen hun rol als filmmaker, vriend en medemens. Deze moedige documentaire verfilmt de pijnlijke gevolgen van modern kolonialisme.
 

 
regie
Lars Edman, William Johansson Kalén
speelduur
97 min
jaar
2020
land
Chili
taal
Zweeds, Spaans, Engels
Ondertiteling
Nederlands , Engels
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

zalen en tickets

Lars Edman, William Johansson Kalén

regisseurs

Facts and points of view alternate with beautiful aerial shots accompanied by a lucid voice-over

Davide Abbatescianni - Cineuropa