Maternal

Maura Delpero
CINEMOOOV
do 20 okt 22 20:00
  • 20 okt
    20:00
    Brugge
    Cinema Lumière
    20:00Geweest

Een delicate en gevoelige film waarin zeer weinig wordt gesproken, maar alles van de gezichten af te lezen valt.

Een klooster in een buitenwijk van Buenos Aires heeft een opvangcentrum voor alleenstaande moeders en hun peuters: een zogenaamde ‘hogar’. De moeders zijn vrij, maar toch voelen sommigen zich beklemd door de opgelegde regels. Zo ook de grofgebekte Luciana met haar 4-jarige dochter Nina, en haar hartsvriendin Fati, zwanger van een tweede kind. 


Op een dag komt de stille Italiaanse novice Paola in het klooster. Ze doorloopt een proefperiode voor ze haar geloften mag afleggen. Als Luciana ’s nachts het klooster uit sluipt om haar nieuwe minnaar te ontmoeten en niet meer terugkeert, werpt Paola zich op als de nieuwe moeder van de achtergelaten Nina. Dit wordt met argwaan bekeken door Fati en de kloosterzusters. De drie vrouwen geven elk op hun eigen manier invulling aan het moederschap. 'Maternal' is een gevoelige, geduldige en rustige film die tot nadenken stemt over de moederrol. De film en de acteursregie is van een hoog niveau. De meeste meisjes worden gespeeld door niet-professionele actrices. De tegenstellingen tussen het leven binnen de kloostermuren, de strenge leer van de zusters en de frivoliteit van de meisjes worden mooi in beeld gebracht. 


Maura Delpero regisseerde eerder documentaires en maakt met deze film succesvol de sprong naar fictie. Zelf gaf ze 4 jaar lang filmles aan tienermoeders in een opvangklooster in Buenos Aires, wat haar inspireerde tot het maken van 'Maternal'.

 
regie
Maura Delpero
cast
Lidiya Liberman, Denise Carrizo, Agustina Malale
speelduur
91 min
releasedatum
wo 3 aug 22
jaar
2019
land
Argentinië, Italië
taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands, Engels

#alleenstaandemoeders #klooster #opvoeden #kwetsbaar #lgbtq #authentiek #nietveroordelen

Een opmerkelijk debuut, vol prachtige observaties.

Kaleem Aftab, Cineuropa

pers downloads