Foxtrot

Samuel Maoz

Op een landweg door uitgestrekt niemandsland staat controlepost Foxtrot. Vier jongens wonen er in een container en houden de wacht. Ze roken, luisteren radio en kijken af en toe naar de pasfoto van een vrouwelijke passant. En ze vertellen elkaar verhalen. Weet je dat de foxtrot ook een dans is? En hoe je ook danst, je komt altijd terug op je beginpunt. Je lot ligt vast bij de eerste stap die je zet.

De bel gaat in het stijlvolle appartement van de Feldmans. Drie soldaten staan voor de deur en vertellen Dafna Feldman dat haar zoon, Jonathan, overleden is tijdens zijn dienstplicht als wachter bij een verlaten grenspost. Dafna valt flauw en haar man Michael staat in shock voor zich uit te staren. Als de soldaten heel vakkundig en goed bedoeld uitleggen dat alles voor de begrafenis tot in de puntjes geregeld is, krijgt Michael een woedeaanval die leidt tot een ongelooflijke en bizarre wending in het verhaal.

In drie stilistisch uiteenlopende delen vertelt FOXTROT dit verhaal vanuit het perspectief van de vader, de zoon en de moeder. Met uitgepuurde, dicht op de huid gefilmde beelden doet de film claustrofobisch aan. 'Foxtrot' staat bijna voortdurend onder hoogspanning, slechts een paar keer onderbroken door wat flarden zwarte humor. Door de huidige regering in Israël werd de film koel onthaald. De Minister van Cultuur liet zich zelfs ontvallen dat Israël moet stoppen met het subsidiëren van films die de staat in een ongunstig daglicht stellen. Maar bij MOOOV roepen we 'Foxtrot' uit tot één van de beste films die we gezien hebben.

regie
Samuel Maoz
cast
Lior Ashkenazi, Sarah Adler en Yonathan Shiray
speelduur
114 min
jaar
2017
land
Israël/ Zwitserland/ Duitsland/ Frankrijk
taal
Arabisch, Duits, Hebreeuws

Foxtrot is een film die uit al zijn poriën zelfverzekerdheid ademt — de zelfverzekerdheid van een maker die iets te zeggen heeft en weet hoe hij het wil zeggen.

De Filmkrant