© Septemberfilm

Drunk

Thomas Vinterberg

Vier vrienden, allemaal leraren op dezelfde middelbare school, testen een theorie uit die beweert dat ze hun leven kunnen verbeteren door een constant alcoholpromille in hun bloed te handhaven.

'Drunk' gaat over Martin (Mikkelsen), ooit de pienterste leraar van de middelbare school, maar nu een uitgebluste man. Hij is nauwelijks aanwezig in de lessen - zo erg zelfs dat leerlingen en ouders willen ingrijpen - en zijn huwelijk loopt langzaamaan op de klippen. Tijdens een gezellige drink overtuigen zijn drie naaste collega's de geheelonthouder om met hen mee te bingedrinken. Ze worden alsmaar geïntoxiceerder en de stoorzender van de groep Nikolaj (héérlijke rol van Magnus Millang) vertelt hen over een obscure filosoof die beweerde dat mensen niet met genoeg alcohol in hun bloed geboren zijn.

Bij wijze van experiment stelt hij voor dat ze allemaal doorheen de dag drinken om het "juiste" alcoholpercentage van vijf promille te handhaven. Die milde intoxicatie zorgt dat je meer open staat voor dingen, creatiever bent en betere beslissingen neemt. Het experiment werpt initieel zijn vruchten af: Martin verbaast zijn vrouw Trine (Maria Bonnevie) met zijn herwonnen levenslust en ook de omgang met zijn studenten is minder stroef. Maar hoelang nog voordat de boel ontspoort?

regie
Thomas Vinterberg
cast
Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe
speelduur
115 min
jaar
2020
land
Denemarken
taal
Deens
  • label
  • Geweld
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
onderdeel van:
MOOOV SOMMER KINO

Not many directors can pull off what Vinterberg does here, and with any other creator the conceit would probably devolve into an absurdly daft Adam Sandler comedy.

rogerebert.com