Monos

Alejandro Landes
2020

Hoog in de bergen in Colombia zijn er kindermilitairen die verantwoordelijk worden gesteld om een krijgsgevangene te bewaken. Wanneer ze de gemakkelijk lijkende opdracht krijgen om een koe te gaan verzorgen loopt het helemaal fout. De vraag is hoe ze dit nu zullen oplossen? 

Acht tieners op een woeste hoogvlakte in Colombia. Ze dragen klinkende namen als Wolf, Smurf, Rambo en Lady. Het zijn ‘monos’ -commando’s- die boven op een berg paramilitaire training krijgen. Van hun fanatieke commandant krijgen ze een nieuw bevel. Naast het bewaken van de krijgsgevangen Amerikaanse dokter, moeten ze ook de koe Shakira gaan verzorgen. Bij deze schijnbaar simpele opdracht loopt het mis. De jolige sfeer waarin gelachen en gestoeid werd met elkaar, slaat om en het wordt menens. Machtsspelletjes, pesterijen en samenzweringen steken de kop op.

MONOS is een avontuur waarin je overweldigd wordt door de weelderige natuur, rauwe emoties en beklijvende sound design. Een genadeloos, wild verhaal over leiderschap en overlevingsdrang. Deze mix tussen APOCALYPSE NOW en LORD OF THE FLIES is een echt prijzenbeest. Zo wist de film twee prijzen in de wacht te slepen op het afgelopen Film Fest Gent, waaronder voor beste sound track en sound design.

Een indringend avontuur midden in de woeste natuur van Latijns-Amerika. Dit is pure cinema en vooral een overweldigende ervaring voor de kijker.   

regie
Aléjandro Landes
cast
Sofia Buenaventura, Juliàn Giraldo, Karen Quintero, Moisés Arias
speelduur
102 min
jaar
2019
land
Colombia, Argentinië, Nederland, Duitsland, Zweden, Uruguay, Verendigde Staten, Zwitserland, Denemarken
taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik
Onderdeel van

Nu al een van de beste films van het jaar.

Jeroen Struys, De Standaard