Capharnaüm

Nadine Labaki
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik

In de rechtbank staat Zain, een 12-jarige jongen, voor de rechter. Op de vraag van de rechter: " Waarom klaag je je ouders aan?", antwoordt Zain: "Omdat ze me op de wereld gezet hebben".  
Capharnaüm vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van dit kind op zoek naar zijn identiteit en dat rebelleert tegen het leven dat hem opgelegd wordt.

De 12-jarige jongen is genoodzaakt voor zijn leven en familie te vechten. Hij verkoopt drankjes op straat, steelt te pas en te onpas en beschermt zijn 11-jarige zus Sahar tegen sinistere mannen. Als Zain weet te vluchten komt hij terecht in een kuststadje. Ook hier probeert hij – omgeven door kleurrijke figuren in dezelfde erbarmelijke omstandigheden – zijn hoofd boven water te houden.
 
De Libanese actrice en regisseuse Nadine Labaki weet met 'Capharnaüm' een ongekend melodrama af te leveren. Haar manier van regisseren is bovenal verrassend gedurfd: ze omarmt niet alleen een ingenieuze flashback-structuur, maar gebruikt ook voornamelijk non-professionele acteurs die voor aanvang van de film het tragische leven leidden dat ze zo scherp verbeeldt. Deze aanpak werpt vruchten af, zo blijkt uit de Prijs van de Jury die de film ten deel viel op Filmfestival van Cannes 2018. Ook won de film op MOOOV Filfmestival 2019 de Joker Audience Award! 

'Capharnaüm' stelt de kijker een ongemakkelijke vraag: Wat is de bestaansreden voor de allerarmsten?

regie
Nadine Labaki
cast
Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole
speelduur
120 min
jaar
2018
land
Libanon, Frankrijk, Verenigde Staten
taal
Arabisch, Frans
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik

Capharnaüm: wonderlijke oefening in empathie.

De Morgen