Overseas

Sung-A Yoon
zo 28 nov 21 10:30
  • 28 nov
    10:30
    Brugge
    Cinema Lumière

Een sympathieke, verhelderende studie over het semi-onzichtbare beroep van Overseas Filipino Workers die vaak in benarde situaties aan psychologische trauma’s en eenzaamheid lijden.

 

De voorstelling van 28 november wordt georganiseerd ism Allemaal Mensen Brugge, 11.be, Avansa regio Brugge en Lumière. Na de film gaat Karl Duc het gesprek aan met Asuncion Fresnova-Flot die oa Mères migrantes sans frontières schreef. Zij werkte in Parijs maar is nu als onderzoeker gelinkt aan de ULB.

 

Een trainingscentrum op de Filippijnen. Jonge vrouwen worden opgeleid om zich te harden voor de job als huishoudelijke hulp ver van huis. Ervaringen en potentiële gevaren vanuit enkele werkplekken worden gedeeld en nagespeeld. De OFW’s (Overseas Filipino Workers) werken lange dagen zonder een moment voor zichzelf. Ze koesteren de droom ooit uit eigen creatieve impuls het leven te kunnen beleven. Hun drijfveer is het geld dat ze in het Midden-Oosten, Japan, Canada of de VS verdienen om hun gezin te onderhouden.

De film neemt een fly-on-the-wallperspectief om een  zeer gevoelige getuigenis van verbale en fysieke mishandeling te tonen. Psychologische en sociologische aspecten worden door rollenspelen op een onthechte manier gepresenteerd, en dat met de nodige humor. Die “lichtzinnigheid” doet niets af van de ernst van het onderwerp. In tableaus zoals in de Oscar winnende ‘Roma’ toont deze sympathieke, verhelderende studie over huishoudelijk werk de gepaste interesse voor de zware psychologische trauma's waaraan OFW's  lijden, zich manifesterend in eenzaamheid en depressie. Deze respectvolle documentaire is een levendige vorming ethiek. 

 

 

Uitgebalanceerd portret dat licht schijnt op de benarde situatie van ex-pat huishoudelijke bedienden.

Neil Young (Hollywood reporter)