Un divan à Tunis

Manele Labidi Labbé
do 30 jul 20 20:00

De bekende Iranese actrice Golshifteh Farahani speelt hier met verve en kilo’s charisma de vrijgevochten vrouw die niet met zich laat sollen.

Na haar studies in Parijs en het begin van haar carrière daar, keert de 35-jarige psychoanaliste Selma terug naar huis om een praktijk te beginnen in Tunis. De val van dictator Ben Ali en de regimeverandering deden haar besluiten om terug te keren. Vlak na de Revolutie blijkt er immers een grote vraag naar mentale gezondheidszorg in een land dat gewrongen zit tussen traditie en moderniteit. Ze wil de Tunesiërs helpen omgaan met al die culturele en sociale veranderingen. Een hele rist kleurrijke patiënten passeert de revue. Het feit evenwel dat Selma niet getrouwd is, stoort veel mensen, maar nog erger is dat het voor haar niet eenvoudig is om aan de juiste licentie te geraken om haar praktijk verder te zetten. Ze moet opboksen tegen een bureaucratisch systeem en tegen een lokale politieagent die een oogje op haar heeft. Je zou er de moed bijna bij verliezen… 

Geestige en bij momenten surrealistische, maar vooral milde en intelligente satire die niet alleen het land Tunesië op de korrel neemt (tradities, islam, bureaucratie, corruptie), maar ook lichtjes de draak steekt met Freud, en dat allemaal vanuit een vrouwelijk perspectief. 

regie
Manele Labidi Labbé
speelduur
88 min
jaar
2019
land
Tunesië, Frankrijk
taal
Frans

zalen en tickets

Manele Labidi Labbé

Regisseur

Très à l'aise dans son rôle de psychanalyste fraîchement débarquée de Paris, la merveilleuse Golshifteh Farahani fait souffler un vent de liberté et de provocation madrée dans une société encore bien confite dans un fonctionnement désuet.

Sens critique