Gespitste oren: over geluid in film

Aan de slag met filmwijsheid

Naast wat we zien, is wat we horen een cruciaal onderdeel van een filmbeleving. Deze aflevering is gewijd aan geluid. Zo maken we een onderscheid tussen diëgetisch en non-diëgetisch geluid, en tussen geluid on screen en off screen. Ook technieken als ADR en foley worden besproken. 

Aan de slag met filmwijsheid’ is een webinarreeks voor leerkrachten en cultuureducatoren, die hen wegwijs wil maken in film, filmtaal en filmeducatie zodat ze deze kennis kunnen meenemen naar de klas of naar activiteiten rond film in de vrije tijd. De acht afleveringen belichten de bouwstenen van film maar raken ook filmgeschiedenis, filmgenres en de kracht en impact van film aan. De acht afleveringen kunnen in willekeurige volgorde bekeken worden. 

Credits


Scenario en montage: Harm Dens

Presentatie: Jonas De Bruyn

Camera en montage: Adam Dens

Productie: Van alles visueel

 

Met dank aan: Marjolein Fransen en Greet Stevens Deze webinarreeks is een initiatief van het Vlaamse Audiovisueel Fonds / Afdeling Publiek, in het kader van de Werkgroep Filmwijsheid. Leden Werkgroep Filmwijsheid: Anima, BUDA, CC De Meent, CC De Spil, Cinema Palace, De Filmclub, De Roma, Filem'On, Film Fest Gent, Filmfestival Oostende, Filmhuis Mechelen, Fonk, JEF, Kortfilm.be, Leietheater Deinze, MOOOV, REKKER, Schoolpodium Noord, Sphinx Cinema & Vroem Vroem.

 

Filmfragmenten uit:

1) The Artist (2011)

2) The Shawshank Redemption (1994)

3) The Good, the Bad and the Ugly (1966)

4) Taxi Driver (1976)

5) The Piano (1993)

6) Thor: Love and Thunder (2022)

7) Postcards from the Edge (1990)

Onderdeel van