Un monde

Laura Wandel

Met haar krachtige debuutfilm 'Un monde' dropt de Belgische Laura Wandel je op de speelplaats. Het is een drama over schoolkinderen met de intensiteit van een gevangenisthriller.

Wanneer Nora naar het eerste leerjaar gaat, ziet ze dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt lastiggevallen. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt. Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, wat haar voor een hartverscheurende keuze plaatst. En terwijl Abel er maar niet in slaagt zichzelf te verdedigen, brokkelt Nora’s onvoorwaardelijke respect voor haar broer te af. Wanneer iemand ook nog eens kritiek uit om haar vader, begint ze te twijfelen aan de belangrijkste mannen in haar jonge leven.

Van het eerste tot het laatste shot blijft de camera op de ooghoogte van het jonge meisje. Het is een stilistische keuze die de toeschouwer het geweld in deze brutale microkosmos laat voelen. De debuterende hoofdactrice Maya Vanderbeque is een revelatie die de film op haar frêle schouders draagt. De film werd in Cannes dan ook onder een minutenlang applaus bedolven. 

Een meeslepende duik in het soms wrede en brutale schoolleven. 

regie
Laura Wandel
cast
Maya Vanderbeque, Günter Duret, Karim Leklou
speelduur
72 min
jaar
2021
land
België
taal
Frans
Onderdeel van

Een Belgisch debuut van wereldklasse, met piepjonge acteurs die uitblinken in naturel.

De Morgen