Lunana, a Yak in the Classroom

Pawo Choyning Dorji
gratis in openlucht
zo 27 aug 23 20:30 - 22:00
 • 27 aug
  20:30 - 22:00
  Brugge
  Binnentuin Gezellehuis

Wanneer Ugyen naar het dorpje Lunana wordt gestuurd om les te geven, wordt hij geconfronteerd met heel wat moeilijkheden zoals het gebrek aan electriciteit en schoolmateriaal. Hij wil zo snel mogelijk weg, maar blijkt dan toch geïnspireerd te worden door de dorpelingen.

 

Deze film kun je gratis bekijken in de prachtige tuin van het Guido Gezellemuseum in Brugge! 

In het voorlaatste jaar van zijn opleiding droomt Ugyen, een leraar in spe, van een leven in Australië als professioneel zanger. Een ambtenaar vertelt hem dat ze nog nooit zo’n gedemotiveerde leraar heeft gezien. Ugyen moet naar de meest afgelegen school ter wereld, in Lunana, een dorpje in het Himalaya gebergte. Het is een zware trektocht van acht dagen om er te geraken en als de leraar aankomt, blijken er in het dorp geen elektriciteit, geen schoolboeken en geen schoolbord te zijn. Hoewel de mensen in armoede leven, heten alle dorpelingen de nieuwe leraar hartelijk welkom. Ondanks hun enthousiasme heeft Ugyen al besloten dat hij niet van plan is te blijven. De Spartaanse vertrekken, de onbetrouwbare elektriciteitsvoorziening en het ontbreken van telefoonontvangst zijn maar enkele van de vele nadelen.

Dit feelgood debuut van regisseur Pawo Choyning Dorji valt op door zijn authenticiteit. Het is een eenvoudige film over geluk en identiteit. De reis naar Lunana is daar al een illustratie van. De jonge leraar wordt ontvangen met onvoorwaardelijke gastvrijheid, vaak van mensen die weinig te delen hebben. De reis stelt de regisseur ook in staat de kijker te verleiden met beelden van mistige ochtenden, stromende rivieren en met sneeuw bedekte bergen. De beslissing om op locatie te filmen met batterijen op zonne-energie en de dorpelingen als acteurs in te zetten, geeft de film nog meer een verfrissend gevoel van authenticiteit. De prachtige berglandschappen dragen bij tot de aantrekkingskracht van deze film.

regie
Pawo Choyning Dorji
cast
Pem Zam, Sherab Dorji, Kelden Lhamo Gurung, Ugyen Norbu Lhendup
speelduur
109 min
jaar
2019
land
Buthan
taal
Dzongkha
Ondertiteling
Nederlands

I.s.m. Musea Brugge

MOOOV & Musea Brugge op zondag

Deze filmvertoning kadert binnen het project 'MB op zondag'. Een hele zomer lang organiseert Musea Brugge toffe activiteiten in en rond de Brugse stadsmusea. Een openluchtfilm onder de sterrenhemel kon uiteraard niet ontbreken! 

Praktisch:

 • Welkom vanaf 18u in de tuin van het Gezellehuis (Rolweg 64, 8000 Brugge). Er staat een foodtruck met frietjes!
 • De film start om 20u30.
 • We voorzien stoelen, maar breng gerust je eigen exemplaar mee. Ook een dekentje moet kunnen, al is het maar voor de gezelligheid!
 • Deze voorstelling is gratis, maar we vragen je wel om hier gratis je tickets te reserveren

Dorji and cinematographer Jigme Tenzing don't deploy elaborate shooting techniques, but its simplicity is what makes the film charming.

Valerie Complex