Alam

Nagesprek door Westhoek Vredeshoek
Randactiviteit filmfestival
do 27 apr 23 14:00
  • 27 apr
    14:00
    Brugge
    Cinema Lumière

'Alam' toont op verfrissende wijze het leven van Palestijnse tieners in Israël en voegt er een subtiele maar kritische politieke laag aan toe. 

 

De jongeren van Westhoek Vredeshoek maakten een inleefreis naar Palestine en bleven achter met rijke ervaringen, maar ook met heel wat vragen. Na de film gaan ze in gesprek met het publiek. Er is ook de mogelijkheid om samen de expo te gaan bekijken in de tuin van het Rode Kruis opvangcentrum, iets verderop. 

De Palestijnse Tamer en zijn vrienden zitten samen op een Israëlische school. Van politiek trekken ze zich weinig aan. Hun grootste bezigheden zijn meisjes, sigaretten en nét voldoende studeren om niet te buizen. Wanneer de mooie Maysaa hem meevraagt naar een vreedzame demonstratie die kritisch is voor het Israëlisch beleid, groeit het bewustzijn rond zijn Palestijnse identiteit.

 

Dit meeslepend speelfilmdebuut van Firas Khoury is erg actueel. Aan de hand van de mechanismen van nationalisme toont de regisseur het dagelijkse leven van jonge Palestijnen in Israël en de existentiële tegenstellingen waarmee zij te maken krijgen. 

regie
Firas Khoury
cast
Mahmood Bakri, Mohammad Karaki, Muhammad Abed Elrahman
speelduur
109 min
jaar
2022
land
Frankrijk, Saudi Arabia, Tunesië, Qatar
taal
Hebreeuws, Arabisch
Ondertiteling
Engels

A Sentimental and Political Coming of Age for a Teen Palestinian Citizen of Israel.

Variety