The Cord of Life

Met nagesprek door Alzheimerliga
randactiviteit filmfestival
za 22 apr 23 16:00 - 17:32
  • 22 apr
    16:00 - 17:32
    Brugge
    Cinema Lumière

Een man verlaat de stad om de betekenis van thuis en traditie op te zoeken in de Mongoolse steppe. Zijn zieke moeder neemt hij mee, met een koord eromheen om haar niet te verliezen. 

 

In 'The Cord of Life' zien we dat alzheimer een universele ziekte is. Toch gaat elke cultuur er anders mee om. Na de film gaat Krisje Tordoir van Alzheimerliga in gesprek met het publiek. Ze wil (familie van) lotgenoten samenbrengen om ervaringen uit te wisselen. 

Alus kan er niet tegen dat zijn moeder, die alzheimer heeft, godganse dagen in een appartement zit. Hij beslist om haar terug te brengen naar de Mongoolse steppe, waar ze vandaan komt. Terwijl haar toestand verslechtert, probeert Alus te voorkomen dat ze verdwaalt, door haar met een touw aan zich vast te binden. Ondertussen leert hij alles over de traditionele Mongoolse benadering van leven en dood.

 

'The Cord of Life' is een ontroerend verhaal met prachtige beelden vol kleur en symboliek. Het thema van de film is herkenbaar voor iedereen, overal in de wereld. De boodschap is hoopgevend, omdat liefde en waardigheid in het omgaan met dementie heel bevrijdend kunnen werken.

regie
QIAO Sixue
cast
Badma, Yider
speelduur
92 min
jaar
2022
land
China
taal
Chinees
Ondertiteling
Nederlands, Engels

Mongools is mijn moedertaal, maar ik wilde een film maken met een universeel thema waarin de omstandigheden worden weergegeven van een plek die veel mensen waarschijnlijk niet kennen.

Qiao Sixue