Film op locatie

Liebe, D-Mark und Tod
Randactiviteit filmfestival
vr 28 apr 23 20:00 - 21:37
  • 28 apr
    20:00 - 21:37
    Lier, Lier
    Cultuurhuis van de Vereniging van Turkse Arbeiders

Deze film is onderdeel van onze locatieprojecten en wordt vertoond in samenwerking met de Lierse ‘Vereniging Turkse Arbeiders Lier’. Zij zetten de deuren van hun cultuurhuis open en ontvangen MOOOV op deze bijzondere locatie naast hun mooie moskee. Verder voorzien zij ook in de mogelijkheid om een hapje en een drankje te nuttigen tijdens de film.

Liebe, D-Mark und Tod

In 1961 bracht een akkoord tussen de Duitse Bondsrepubliek en Turkije niet alleen gastarbeiders, maar ook nieuwe muziek naar Duitsland. Samen met hun kinderen en kleinkinderen legden ze de bouwstenen voor een unieke subcultuur.

In het begin van de jaren ’60 werden grote groepen gastarbeiders uit Anatolië en andere delen van Turkije naar West-Duitsland gehaald. Ver verwijderd van hun thuis was muziek voor hen het middel bij uitstek om zich goed te voelen in een nieuw en vreemd land. Gevoed door heimwee, verveling en racisme ontstonden nieuwe stijlen die mee de hedendaagse muziek in Duitsland hielpen vormgeven.

Regisseur Cem Kaya brengt een vergeten subcultuur tot leven in een opwindende documentaire boordevol kleurrijke muziek en nooit geziene archiefbeelden. Op het ritme van mooie liedjes en kritische hiphop maken we kennis met figuren die mee het pad effenden voor het ontstaan van een Turks-Duitse muziekcultuur. 

 

Kom je met de wagen?
Dan kan je gebruik maken van de parking aan het cultuurhuis. Hiervoor rijd je de straat Donk in en ter hoogte van huisnummer 19 draai je de parking op.

Met de fiets?
Dan kan je doorrijden tot aan de moskee zelf (huisnummer 45) en daar je fiets in de fietsenstalling plaatsen.

regie
Cem Kaya

speelduur
97 min

jaar
2022

land
Duitsland

taal
Duits

Ondertiteling
Nederlands, Frans

12+