Brujería

Christopher Murray
Filmfestival
zo 23 apr 23 - vr 28 apr 23

Deze historische film over een afrekening in het 19de-eeuwse Chili geeft een felle kritiek op het Europese kolonialisme en imperialisme, die nazinderen tot op de dag van vandaag. 

De dertienjarige Rosa werkt voor een Duitse familie van kolonisten. Na de wrede moord op haar vader komt ze in contact met Mateo, de norse leider van een inheemse organisatie die magie gebruikt om zich te verzetten tegen de bezetter. Als een paar kolonisten verdwijnen, kijken de autoriteiten hun richting uit. Verschillende inheemse mannen worden brutaal opgepakt en gemarteld.

 

'Sorcery' is geen film over hekserij, wel over het waargebeurde conflict tussen Duitse kolonisten en het Huilliche-volk zo’n 100 jaar geleden. Tot op vandaag heeft dit verhaal veel gewicht in Chili. Met prachtig camerawerk dat de beklemmende sfeer goed weet te vatten en door de bezwerende muziek, slaagt de regisseur erin de kijker te lokken naar een wereld van magie en de zoektocht naar rechtvaardigheid. 

regie
Christopher Murray
cast
Valentina Véliz Caileo, Daniel Antivilo, Sebastian Hülk
speelduur
100 min
jaar
2023
land
Chili, Mexico, Duitsland
taal
Spaans, Duits
Ondertiteling
Nederlands, Engels

On the surface, 'Sorcery' is a revenge film about a girl’s desire for vengeance, but below the surface is a gorgeous showcase of misunderstood Indigenous traditions and beliefs.

Charles Bramesco, The Playlist