Broker

Hirokazu Kore Eda
MO*award
releasedatum wo 9 nov 22

Ook in Kore-eda’s nieuwe film,Broker, spelen familieproblemen weer een grote rol. In het begin zien we hoe een jonge moeder haar pasgeboren baby in een ‘babybox’ bij een kerk dropt. Vervolgens wordt de kleine uit die box gevist door twee ‘babymakelaars’ die – tegen betaling – op zoek gaan naar nieuwe ouders.

 

In een Zuid-Koreaanse stad beheert de koddige laat-veertiger Ha Sang-Hyeon een kleine stomerij die eigenlijk fungeert als dekmantel voor het handelen in adoptiekinderen op de zwarte markt. Want laat het nu zo zijn dat het winkeltje vlakbij een kerk met babybox ligt. Samen met zijn partner-in-crime, de jongere Dong Soo, steelt hij weer eens een baby om het vervolgens aan de beste bieder te verpatsen. Er zijn namelijk veel kinderloze stellen die dik betalen voor een vondeling. De moeder van de laatst gestolen baby bedenkt zich en wil haar zoontje weer zien. Dat twee politie-detectives de schimmige wandel en handel van Sang-Heyon en Dong-Soo onderzoeken, maakt het allemaal des te gecompliceerder.

Een liefdevol, vertederend verhaal over kinderdieven heerlijk, bitterzoet, komisch, droef en bijwijlen zelfs een warm familieverhaal dat uitmondt in een roadmovie doorheen Zuid-Korea met een maatschappelijke ondertoon en mogelijks een traan. 

regie
Hirokazu Kore Eda
cast
Bae Doona, Song Kang-ho, Ji-eun Lee
speelduur
129 min
releasedatum
wo 9 nov 22
jaar
2022
land
Korea
taal
Koreaans
  • Let op met kinderen tot 6 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik

Meesterlijk scenario over het gevaar van snelle oordelen.

NRC