Maternal

Maura Delpero
MO*award
releasedatum wo 3 aug 22

Luciana is een rebelse alleenstaande moeder. Ze woont met haar dochter Nina in een vrouwenopvangcentrum van een groep nonnen in Buenos Aires. De komst van Paola, een sympathieke Italiaanse non die Nina wel ziet zitten, valt samen met de verdwijning van Luciana. Wat volgt is een gevoelig gerealiseerd en uiteindelijk hartverscheurend portret van het leven in een opvanghuis.

Een klooster in een buitenwijk van Buenos Aires heeft een opvangcentrum voor alleenstaande moeders en hun peuters: een zogenaamd ‘hogar’. De  moeders zijn vrij, toch voelen sommigen zich beklemd door de opgelegde regels. Zo ook de grofgebekte Luciana met haar 4-jarige dochter Nina, en haar hartsvriendin Fati, zwanger van een tweede kind. Op een dag komt de stille Italiaanse novice Paola in het klooster. Ze  doorloopt een proefperiode voor ze haar geloften mag afleggen. Als Luciana ’s nachts het klooster uit sluipt om haar nieuwe minnaar te ontmoeten en niet meer terugkeert, werpt Paola zich op als surrogaatmoeder van de achtergelaten Nina. Dit wordt met argwaan bekeken door Fati en de kloosterzusters. De drie vrouwen geven elk op hun eigen manier invulling aan het moederschap.

‘Maternal’ is een gevoelige en rustige film die tot nadenken stemt over ouderschap. De film en de acteursregie is van een hoog niveau. De meeste meisjes worden gespeeld door niet-professionele actrices. De tegenstellingen tussen het leven binnen de kloostermuren, de strenge leer van de zusters en de frivoliteit van de meisjes worden mooi in beeld gebracht.

Zeer delicate en gevoelige film waarin weinig wordt gesproken, maar alles van de gezichten af te lezen valt.

regie
Maura Delpero
cast
Lidiya Liberman, Denise Carrizo, Agustina Malale
speelduur
91 min
releasedatum
wo 3 aug 22
jaar
2019
land
Argentinië, Italië
taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands, Frans
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Angst
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
  • Grof taalgebruik

It's a striking debut film, full of wonderful observations...

Kaleem Aftab - Cineuropa