El gran movimiento

Kiro Russo
2022

Elder, een mijnwerker, wordt ziek na een lange tocht in La Paz. Niemand lijkt te weten wat hier de oorzaak voor is, maar Elder zijn toestand gaat achteruit. Ze sturen hem naar Max, een soort van kluizenaar, in de hoop dat hij Elder kan genezen. De film is bevreemdend. Het is net alsof je als kijker gaandeweg onder de invloed komt van hallucinerende middelen. Laat je betoveren door deze unieke film!

Na een lange tocht komt de mijnwerker Elder, samen met zijn jonge vrienden Gallo en Gato aan in het hooggelegen La Paz. Een grote stad met enorme woonblokken en een wirwar aan elektrische kabels, ondergedompeld in het oorverdovende gedreun van bouwconstructies en nooit aflatend verkeer. Na een protestmars tegen de sluiting van de mijn waar ze werkten, verdwalen Elder en zijn makkers in de enge steegjes van de uitgestrekte markten waar mensen in armoede leven. Maar Elder voelt zich niet goed. Is het zijn slechte gezondheid? Is zijn lichaam gesloopt door het zware werk in de mijnen of door te veel alcohol? Of is het hoogteziekte? Bij een medische post vinden ze de oorzaak van zijn flauwte niet. Elder komt terecht bij Mama Pancha, die beweert een familiekennis te zijn. Zij kent iemand die hem kan genezen: een zekere Max, een soort van kluizenaar of sjamaan die in de uitgestrekte groene bossen in het omringende gebergte woont. Max heeft apocalyptische visioenen en nu en dan zakt hij af naar de stad waar de marktkramers hem maar al te goed kennen. Deze keer verschijnt er een witte hond in het bos, die hij naar beneden volgt tot hij bij Elder in het holst van de stad uitkomt. De zieke man bevindt zich in een diepe mystieke trance.

De film werd gedraaid in Super 16mm, wat een erg korrelig beeld geeft. Sommigen noemen 'El gran movimiento' een mengeling van een sociale documentaire en mystieke fictie, of een stadssymfonie vermengd met ecologisch mysticisme. Een film die zich niet onder één noemer laat vangen.

 

regie
Kiro Russo
cast
Max Bautista Uchasara, Julio César Ticona, Israel Hurtado
speelduur
85 min
jaar
2021
land
Bolivia, Frankrijk, Zwitserland
taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands, Frans
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
Onderdeel van

That plot acts as a loose framework for Russo’s various flights of audiovisual fancy, and his film operates neatly as a high-altitude headtrip where textures and colours are as important as our hero’s gradual descent into another place.

D. Jenkins, Little White Lies