No Bears

Jafar Panahi
Filmfestival
do 20 apr 23 - di 25 apr 23

De Iraanse regisseur Jafar Panahi mocht gedurende twintig jaar geen films maken. Na een celstraf en een hongerstaking slaagde hij er toch in om deze 'No Bears' te realiseren. Een unieke prestatie! 

Een drukke straat in Turkije vol luidruchtige straatverkopers. Zara komt een café uit om Bakhtiyar te ontmoeten die een vals Frans paspoort voor haar heeft geregeld. Dan gebeurt er iets verrassends: er wordt "cut" geroepen. De cameraman praat met regisseur Pahani die vanaf een afgelegen locatie toekijkt. Hij is zelf verwikkeld geraakt in een buitenechtelijke liefdeskwestie. 

 

Het briljante 'No Bears' is een gelaagd drama dat afwisselend grappig, boos, speels en wanhopig is. De film spreekt zowel het intellect als de emotie aan. Thema's als angst door onderdrukking, de kracht van verhalen en het contrast tussen moderniteit en traditie, zorgen voor een sterke inhoudelijke lijn. Persoonlijke, intieme verhalen worden ingezet voor een bredere politieke weerklank. 

regie
Jafar Panahi
cast
Jafar Panahi, Mina Kavani, Naser Hashemi
speelduur
106 min
jaar
2022
land
Iran
taal
Perzisch
Ondertiteling
Nederlands, Frans

No Bears has many shades and moods, from delightful rural comedy to the most serious kind of social concern. And it has the kind of open ending, somehow very stirring, that qualifies as another hallmark of classical Iranian cinema.

Robert Horton, The Scarewrow