Liebe, D-mark und Tod

Cem Kaya
Filmfestival
vr 21 apr 23 - za 29 apr 23

In 1961 bracht een akkoord tussen de Duitse Bondsrepubliek en Turkije niet alleen gastarbeiders, maar ook nieuwe muziek naar Duitsland. Samen met hun kinderen en kleinkinderen legden ze de bouwstenen voor een unieke subcultuur.

In het begin van de jaren ’60 werden grote groepen gastarbeiders uit Anatolië en andere delen van Turkije naar West-Duitsland gehaald. Ver verwijderd van hun thuis was muziek voor hen het middel bij uitstek om zich goed te voelen in een nieuw en vreemd land. Gevoed door heimwee, verveling en racisme ontstonden nieuwe stijlen die mee de hedendaagse muziek in Duitsland hielpen vormgeven.

 

Regisseur Cem Kaya brengt een vergeten subcultuur tot leven in een opwindende documentaire boordevol kleurrijke muziek en nooit geziene archiefbeelden. Op het ritme van mooie liedjes en kritische hiphop maken we kennis met figuren die mee het pad effenden voor het ontstaan van een Turks-Duitse muziekcultuur. 

regie
Cem Kaya
speelduur
97 min
jaar
2022
land
Duitsland
taal
Duits
Ondertiteling
Nederlands, Frans
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

... people far from home found a way of coming together and recreating spaces of comfort, joy and emotion through the power of music.

Modern Times Review