Beyond the Wall

Vahid Jalilvand
Filmfestival
vr 21 apr 23 - za 29 apr 23
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

In 'Beyond the wall' raken een suïcidale blinde man en een voortvluchtige moeder met epilepsie fysiek en psychologisch verstrikt. De film is een gewelddadige polemiek tegen de onderdrukking door de Iraanse staat.

De blinde Ali probeert zelfmoord te plegen, maar dat wordt op het laatste nippertje verhinderd door zijn conciërge. Hij krijgt van hem te horen dat de politie op zoek is naar de voortvluchtige Leila. Ali komt erachter dat ze zich verschuilt in zijn appartement. Geleidelijk raakt hij aan haar gehecht. Omdat hij de realiteit wil ontvluchten, wordt zijn hulp aan haar een toevluchtsoord in zijn eigen wereld van verbeelding.

 

Een indrukwekkende film die bijna niet na te vertellen is. Je moet hem zelf zien om de ingenieuze constructie te kunnen waarderen. Ongelooflijk knap gemaakt, maar wel heel donker en naargeestig. 'Beyond the wall' is niet bestemd voor tere zieltjes, wel een absolute meerwaarde voor fijnproevers van bijzondere cinema.

regie
Vahid Jalilvand
cast
Navid Mohammadzadeh, Amir Aghaee, Saeed Dakh
speelduur
126 min
jaar
2021
land
Iran
taal
Perzisch
Ondertiteling
Engels
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

De regisseur zelf zegt: "Stel je voor dat ze het brood van de tafel halen, de woorden uit een boek, de bloesems van de bomen en de glimlach van onze lippen, / Wat zullen ze met onze dromen doen?".

Vahid Jalilvand