Nudo Mixteco

Ángeles Cruz
FOMOFILM

Drie levens kruisen elkaar in een Mixtecgemeenschap in de hooglanden van de Mexicaanse staat Oaxaca. De Sierra Mixteca – een bergachtig gebied tussen Puebla en Oaxaca – wordt ook ‘Nudo Mixteco’ genoemd. Een letterlijke vertaling van de filmtitel zou kunnen zijn ‘Mixteekse knoop’, verwijzend naar de drie verhalen die elkaar kruisen.

Tijdens het feest van San Mateo, de patroonheilige van het gelijknamige dorp, keren María, Esteban en Toña vanuit diverse richtingen terug naar hun geboorteplaats. Maria begraaft haar moeder, terwijl haar vader haar afwijst vanwege haar lesbische relatie. Esteban keert na vijf jaar werken in de VS onverwachts terug en denkt dat hij zomaar bij zijn vrouw Chabela terug kan komen. En Toña vluchtte naar de hoofdstad, weg van haar oom die haar als kind misbruikte. Daarna ontdekte ze dat haar achtergebleven dochtertje bij haar moeder hetzelfde trieste lot onderging.

De drie afzonderlijke verhalen raken elkaar telkens een kort ogenblik en rijgen zich zo aaneen tot een mozaïekvertelling, die een bijzonder beeld schept van de lokale cultuur waarin filmmaker Ángeles Cruz zelf opgroeide. Festiviteiten, rituelen en een dorpsvergadering die als geschillenraad fungeert vormen samen het weefsel van een gemeenschap die bescherming en geborgenheid te bieden heeft, maar waarvan ook de beperkingen en de gevaren aan het licht komen via de lotgevallen van de protagonisten.

Met dit indrukwekkende speelfilmdebuut onderzoekt filmmaakster Ángeles Cruz de impact van migratie en de moeilijkheden waarmee vrouwen worden geconfronteerd in een traditionele leefgemeenschap. Een fascinerend portret van een modern landelijk Mexico dat nog steeds in het verleden leeft.

regie
Ángeles Cruz
cast
Noé Hernández, Aída López, Eileen Yáñez, Sonia Couoh, Myriam Bravo, Jorge Doal
speelduur
91 min
jaar
2021
land
Mexico
taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands, Frans
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Seks
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
  • Grof taalgebruik

Onderdeel van

Indrukwekkende en tegelijk ingetogen film

filmkrant