Sirens

Rita Baghdadi
2023

In een buitenwijk van Beiroet worstelen Lilas en Shery, gitaristen van de eerste all female metalband ‘Slave to Sirens’, met hun turbulente vriendschap, ontluikende seksualiteit en hun grenzeloze ambitie om de grootste metalsterren van het land te worden. 

De eigenzinnige 23-jarige gitarist Lilas Mayassi woont samen met haar moeder en haar jongere broer in een buitenwijk van Beiroet. Overdacht verdient ze de kost door muziekles te geven aan kinderen. Maar ’s nachts ontpopt ze zich als leider van een trash metalband. Ondertussen houdt ze haar ontluikende relatie met een jonge vrouw aan de andere kant van de grens met Syrië angstvallig geheim. 

Lilas en haar bandleden Shery, Maya, Alma en Tatyana hebben veel dromen maar de nasleep van de burgeroorlog werpt een donkere schaduw op hun toekomst. Nadat ze ontdekt worden in een van ’s werelds grootste metal en heavy-music magazines gaat het plots hard: de band krijgt een uitnodiging voor het Glastonbury muziekfestival in de bus. Maar wanneer het optreden in Engeland niet de gehoopte verandering in hun levens brengt, keert Lilas ontgoocheld terug naar Libanon. Ze laat haar frustraties de vrije loop en reageert zich af op de andere bandleden. Vooral Shery krijgt het hard te verduren, haar zielsvriendin waarmee ze ooit een heimelijk liefdesavontuur deelde.

Terwijl de revolutie Beiroet doet branden, begint de jarenlange vriendschap tussen Lilas en Shery langs alle kanten te scheuren en te barsten. Wanneer voor Shery de maat vol is en ze de band verlaat, verliest ‘Slave to Sirens’ plots haar leadgitarist. Met de toekomst van haar band, haar land en haar eigen dromen op het spel bevindt Lilas zich op een kruispunt: ontfermt ze zich als leider over de andere bandleden of zoekt ze haar eigen weg?

regie
Rita Baghdadi
cast
Shery Bechara, Lilas Mayassi
speelduur
89 min
jaar
2022
land
Libanon
taal
Engels, Arabisch
Ondertiteling
Nederlands, Frans
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
  • Grof taalgebruik
Onderdeel van

'Sirens' passionately unravels a moving tale of feminine camaraderie, rivalry and sexual awakening against the backdrop of Lebanon’s ongoing political unrest.

Variety

zalen en tickets