Drunk

Thomas Vinterberg
gratis in openlucht
zo 7 aug 22 21:30 - 23:30
 • 7 aug
  21:30 - 23:30
  MOOOV SOMMER KINO
  Brugge
  Het Entrepot
  21:30 - 23:30normaal

Vier vrienden, allemaal leraren op dezelfde middelbare school, testen een theorie uit die beweert dat ze hun leven kunnen verbeteren door een constant alcoholpromille in hun bloed te handhaven.

De Deense film Drunk vertelt het meeslepende verhaal over een gestaafd, maar roekeloos experiment. Martin (gespeeld door de immer geliefde Mads Mikkelsen) is een doornsee man van middelbare leeftijd. Bij z’n job als leerkracht heeft hij alle passie verloren en ook z’n huwelijk met Trine zit verwikkeld in een onomkeerbare sleur. Maar alles verandert tijdens een gezellige drink met collega’s. Nikolaj, het haantje van de groep, beweert dat mensen te weinig alcohol in hun bloed hebben. En dus overtuigt hij de vrienden om hun lichaam ten dienste te stellen van de wetenschap door te zorgen dat ze onophoudelijk blijven drinken. In eerste instantie lijkt het een succesvolle onderneming te worden: (te) diep in het glas kijken stimuleert de creativiteit, sociale vaardigheden en levenslust. Als Churchill de Tweede Wereldoorlog won met een zware alcoholverslaving, wie weet wat een paar druppels alcohol dan voor hen kan betekenen?

Na Festen en Jagten maakte de Deense regisseur Jonas Vinterberg opnieuw een pareltje van formaat. Drunk is een grappige maar ook confornterende film met een opvallend evoluerende groepsdynamiek, verrassende wendingen, een lach en een traan. Het werpt  een ontnuchterende (pun intended) blik op de vreugde en de sleur van een klein leven

regie
Thomas Vinterberg
cast
Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe
speelduur
115 min
jaar
2020
land
Denemarken
taal
Deens

Not many directors can pull off what Vinterberg does here, and with any other creator the conceit would probably devolve into an absurdly daft Adam Sandler comedy.

rogerebert.com