Lingui

Mahamat-Saleh Haroun
vr 22 apr 22 - zo 1 mei 22
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst
  • Discriminatie

In zijn negende film toont regisseur Mahamat-Saleh Haroun zijn thuisland Tsjaad als een plek vol hardheid, vindingrijkheid en solidariteit.

In de buitenwijken van de stad N’djamena in Tsjaad woont de alleenstaande Amina met haar 15-jarige dochter Maria. Hun al kwetsbare wereld stort verder in als blijkt dat de dochter zwanger is en het kind niet wil. In een land waar niet enkel het geloof, maar ook de wet abortus verbiedt, staat Amina voor een strijd die op voorhand verloren lijkt... Het verhaal wordt gedreven door de drang om mannen in Tsjaad een spiegel voor te houden: hoe zij denken over abortus en de heilige band tussen moeder en ongeboren kind, hoe hun verzet tegen abortus kan samengaan met een groot enthousiasme voor vrouwelijke genitale verminking.

Het zijn twee sterke, charismatische en uitdagende rollen voor Achouackh Abakar als Amina en Rihane Khalil Alio als Maria. Hun intense acteerprestatie houdt het publiek alert: we zijn ons als kijker bewust van alles wat op het spel staat en hoe moeder en dochter vechten om te overleven, balancerend op een afgrond van schaamte. Dit is een verhaal over enkele vrouwen en over wat hen verbindt. Keer op keer toont regisseur Haroun vrouwen in beweging en in opstand, vluchtend en ontsnappend, maar soms ook vreugdevol en zelfs triomfantelijk. Terwijl je naar de aftiteling kijkt, hoor je lachende vrouwen...

regie
Mahamat - Saleh Haroun
speelduur
87 min
jaar
2021
land
Tsjaad
taal
Arabisch, Frans
Ondertiteling
Nederlands
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst
  • Discriminatie

Onderdeel van

What is so refreshing about Lingui’s exploration of feminine hardship is the way it almost completely decentralizes men from the narrative.

Paste Magazine