Dos Estaciones

Juan Pablo González
wo 20 apr 22 - wo 27 apr 22

Hoe globalisering de rijke geschiedenis van een plaatselijke tequilafabriek in Mexico te niet doet en ambachtelijke fabrieken opslokt. 

De vijftigjarige Maria Garcia is eigenares van een ooit succesvolle tequilafabriek in het bergachtige Jalisco, in het westen van Mexico. Na generaties van succes en ooit één van de rijkste families van de stad geweest te zijn, heeft Maria nu moeite om het hoofd boven water te houden. Wanneer een aanhoudende plaag schade aanricht aan de plantages en er ook Amerikaanse opkopers opduiken, wordt het moeilijk en kan Maria ondanks haar trots de financiële problemen niet meer verbergen. Op een verjaardagsfeestje ontmoet Maria de knappe Rafaela, die blijkbaar goed is in administratie. Maria nodigt haar uit om voor haar te komen werken. Rafaela zorgt er voor dat Maria langzaam ontdooit. Zo ontstaat er tussen de twee vrouwen een ingewikkelde relatie van aantrekken en afstoten. 

Actrice Teresa Sánchez is als Maria indrukwekkend in grote en kleine gebaren. Terecht kreeg de actrice op het Sundance Film Festival de acteerprijs. De meeste andere rollen worden gespeeld door niet-professionele acteurs. Dat de regisseur van de streek is en zijn ouders zelfs tequila boeren waren, maakt dat de film veel authenticiteit uitstraalt. Strakke kaders, prachtige beeldcomposities, knap camerawerk, scherpe psychologische portretten, een genuanceerd maar rijk verhaal en een traag ritme zorgen dat het een film voor fijnproevers is. 

regie
Juan Pablo González
speelduur
99 min
jaar
2022
land
Frankrijk, Verenigde Staten
taal
Spaans
Ondertiteling
Engels en Nederlands

Onderdeel van

Beautiful and melancholy, it offers a bracing cinematic elixir for body and soul.

Christopher Llewellyn Reed