Marcher sur l'eau

Aïssa Maïga
vr 22 apr 22 - vr 29 apr 22

De constante droogte in een dorpje in Niger maakt het leven moeilijk voor de dorpelingen, nochtans lopen ze letterlijk over water. 

'Marcher sur l'eau' is het verhaal van het dorpje Tatiste in het noorden van Niger. Tatiste lijdt onder de klimaatveranderingen die de wijde omgeving in woestijn verandert. De 14-jarige Houlaye moet samen met andere meisjes uit het dorp kilometers ver lopen om water te halen. Deze dagelijkse taak verhindert hen om op een normale manier school te lopen. Vele mannen en vrouwen zijn door de constante droogte verplicht om het dorp te verlaten en elders eten en werk te zoeken zodat in het dorp enkel nog kinderen, ouderen, een paar vrouwen en de schoolmeester overblijven. Nochtans weet men dat er zich onder hun voeten een enorm groot ondergronds waterbassin bevindt. Het moet enkel aangeboord worden. De dorpelingen, geholpen door de schoolmeester en de ngo Amman Imman, wat 'water is leven' betekent, kloppen aan bij de overheid om hen een boorinstallatie te bezorgen. De voordelen van een plaatselijke waterput zijn legio: de plaatselijke economie zou weer opleven, zodat de volwassenen bij hun kinderen kunnen blijven, die terug op een gewone manier naar school kunnen gaan.

De film werd gedraaid tussen 2018 en 2020 en toont zonder in grote slogans te vervallen wat de opwarming van de aarde aanricht in een dorp in Niger. Regisseur Aïssa Maïga, een bekende Franse actrice wiens ouders zelf afkomstig zijn uit het Sahel-gebied, laat het verhaal vertellen door de ogen van de jonge Houlaye. Aïssa Maïga heeft op een bijna tedere manier aandacht voor het dagelijkse leven in het dorp. We zien ook de kracht van de overgebleven vrouwen die alles moeten beredderen en organiseren. De woestijnbeelden zijn van een adembenemende pracht, soms te mooi om aan de op gang zijnde tragedie te verbinden 

regie
Aïssa Maïga
speelduur
90 min
jaar
2021
land
Frankrijk, België
taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands

A simple story that says it all.