Rehana Maryam Noor

Abdullah Mohammad Saad
za 23 apr 22 - zo 1 mei 22

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is ook in een patriarchale samenleving als die van Bangladesh een serieus probleem. Als een vrouw deze mistoestand aan de kaak wil stellen komt ze in een doolhof van tegenwerking terecht.

Rehana is een 37-jarige vrouw die werkt als assistent-professor aan de Medische Academie van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Ze is stoer, streng en niet bijzonder sociaal, waardoor ze bij de studenten een zekere faam heeft verworven. Tegelijkertijd moet ze haar dochtertje alleen opvoeden, haar broer financieel ondersteunen en voor haar bejaarde moeder zorgen. Op een dag wordt de student Mimi door Rehana betrapt op het spieken tijdens een examen. Zonder pardon zet Rehana haar het lokaal uit, ondanks de protesten van haar vriendin Annie. Even later ziet ze dat Annie wordt lastiggevallen door haar meerdere professor Arefin. Ze ontfermt zich over Annie en stelt alles in het werk om de professor zich voor zijn daden verantwoordelijk te laten voelen. Haar missie brengt haar bij zijn vrouw, Ayesha, die toevallig een vriendin van haar is, bij de directeur van de school en bij de professor zelf. Het hele systeem keert zich echter tegen haar, inclusief de studenten. Ook haar dochter heeft problemen op school vanwege haar gedrag, maar daar lijkt Rehana geen oog voor te hebben.

Abdullah Mohammad Saad heeft een film gemaakt met een atmosferische, wazige blauwe tint, die het effect heeft van een thriller. De spanningen en de pijn beginnen al bij het eerste beeld en houden de hele film aan. De kleine klassen, de nauwe gangen en de drukke kantoren van de Medische Academie creëren een claustrofobische sfeer. Rehana raakt steeds meer verstrikt in een doolhof van tegenslagen waar ze zelf niet meer uit lijkt te komen. In de patriarchale Bengaalse samenleving is het bijna onmogelijk voor een vrouw om mistoestanden aan de kaak te stellen zonder het voor zichzelf erger te maken.

Vechten tegen een seksistische instelling die de carrière van een mannelijke professor beschermt en het leven van zijn vrouwelijke aanklager ruïneert, is een vrijwel onbegonnen zaak.

regie
Abdullah Mohammad Saad
speelduur
107 min
jaar
2021
land
Bangladesh
taal
Bengali
Ondertiteling
Nederlands, Engels

Onderdeel van