The Book of Delights

Marcela Lordy
vr 22 apr 22 - vr 29 apr 22
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

De afgelopen jaren heeft de reputatie van Clarice Lispector, één van de vernieuwendste Braziliaanse schrijvers, een hoge vlucht genomen. Deze verfilming van regisseur Marcela Lordy is net zo scherp, erotisch en raadselachtig als Lispectors teksten vereisen. 

In het bruisende Rio speelt zich een aangrijpend verhaal af rond een emotionele, intelligente, vrijheidslievende vrouw Lóri. Ze heeft het talent om de gewone wereld ongewoon te maken. Dit blijkt ook uit haar ontmoeting met de sympathieke filosofieprofessor Ulisses. Zijn naam ligt op ieders lippen, maar zijn faam blijkt nogal twijfelachtig. Lóri probeert bij hem een lichtpunt te vinden. Maar uiteindelijk beseft ze dat ze vooral eerlijk moet zijn tegenover zichzelf. 

De film slaagt erin de onzekerheden van een jonge vrouw bloot te leggen op een manier die men zelden eerder zag. De hele film is een zoektocht naar een inzicht in haar kwetsuren. De omgeving van Lori bestaat uit een pas gestorven moederfiguur en overbezorgde broers en vader en slechts één egoïstische vriendin. Ze erft een ruim appartement aan de zee, maar verdwaalt erin en voelt zich er opgesloten. 

Niet alleen de ijzersterke acteerprestaties maken van deze film een pareltje, ook de tastbare psychologie van het scenario beroert de ziel. Neem daarbij nog de visuele rijkdom, en je hebt een weelderige en fascinerende film die een medicijn zoekt tegen de leegte en de absurditeit van het bestaan. 

 

regie
Marcela Lordy
speelduur
100 min
jaar
2020
land
Brazilië
taal
Portugees
Ondertiteling
Nederlands, Engels
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
Onderdeel van