Souad

Ayten Amin
beschikbaar
releasedatum wo 6 jul 22

Een teder coming of age-verhaal, waarin verdriet en verwarring gedeeld worden door een minderjarig meisje en een veel oudere jongen. Uiterst subtiel en buitengewoon vertolkt. Deze film is een ware ontdekking!

Souad, een 19-jarig student, leidt een dubbelleven. Thuis, op straat en op school doet ze wat de conservatieve omgeving en haar traditionele ouders van haar verwachten: ze draagt een verstikkende hijab en vermijdt contact met jongens. Maar het beeld dat ze via sociale media met haar smartphone met de buitenwereld deelt, is helemaal anders. Daar is ze geobsedeerd door haar imago, leeft ze in een virtuele realiteit en heeft ze geheime online relaties met mannen.

Aan een onbekende oudere vrouw op de autobus toont ze de foto van haar vriend, een student geneeskunde. Eigenlijk is die relatie louter digitaal en heeft ze hem nog nooit ontmoet. Ze bellen dagelijks, sturen uitdagende foto's, maken het uit en opnieuw aan. Maar enkele kleine incidenten leiden tot een grote tragedie die het ouderlijk huis in diepe rouw onderdompelt. De 13-jarige zus Rabab gaat op zoek naar Ahmed, de laatste digitale vriend van Souad: ze wil de waarheid kennen. 

'Souad' is een film die het dubbelleven in beeld brengt dat vele Egyptische jongeren in een streng islamitische gemeenschap moeten leiden. Een botsing tussen de ongebreidelde mogelijkheden van sociale media en het knellende keurslijf van een patriarchale maatschappij. Maar de film is veel meer dan dit. In het tweede deel van het verhaal toont de regisseur uiterst subtiel het lieve, ambigue spel van verbondenheid tussen het minderjarige meisje Rabab en Ahmed, een veel oudere jongen. 

regie
Ayten Amin
speelduur
96 min
releasedatum
wo 6 jul 22
jaar
2021
land
Egypte - Tunesië - Duitsland
taal
Arabisch
Ondertiteling
Nederlands
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Shrewd and poignant study of social media identities?

The Guardian

zalen en tickets