The Last Days of Gilda

Gustavo Pizzi
vr 22 apr 22 - za 30 apr 22
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

Een film die het leven viert, maar de ogen tegelijkertijd niet sluit voor de benauwende realiteit.

Vanaf de indrukwekkende openingsscène leren we Gilda kennen als een vrijgevochten Braziliaanse vrouw die haar dagen vult met het eigenhandig slachten van varkens en het bereiden van smakelijke rijkelijke etentjes voor vrienden en buren. Ze leeft samen met meerdere minnaars. Maar haar vooruitstrevende levensstijl veroorzaakt ook fonenigheid in de buurt. In de buitenwijk van Rio de Janeiro wordt gretig over Gilda geroddeld. Door de tweedracht die in het dorp ontstaat tijdens de verkiezingen, wordt Gilda’s gedrag onder de aandacht gebracht. Ondanks haar oprechte bedoelingen zien de buurtbewoners haar als een gevaar.

Gilda zou Gilda niet zijn als ze zich niet verzette tegen de opkomst van het conservatisme in haar wijk. De situatie escaleert als haar bevriende buurman een betrekking aanknoopt met Cacilda. Zijn is een spreekbuis voor de partij van een behoudende dominee, die razendsnel zieltjes werft in de godvrezende buurt. Is dit het begin van het einde? Want Gilda’s gedrag gaat steeds minder goed samen met de opkomst van het strenge conservatisme. Als de minder goede politici een verbond sluiten met de zware jongens uit de sloppenwijken, is de boodschap helemaal duidelijk: Gilda moet haar vrijzinnige levensstijl aanpassen, anders wachten er gevolgen. Maar Gilda laat zich niet zomaar wegjagen. Want als ze achter haar eigen voordeur al niet meer zichzelf kan zijn, waar dan nog wel?

Onder het bewind van president Jair Bolsonaro heeft het vrije denken het steeds zwaarder te verduren. Het thema van de film is net zo omstreden als het hoofdpersonage. Oorspronkelijk was de film een theatervoorstelling. De film werd doelbewust gefilmd als vierdelige miniserie voor streaming kanalen. Daar zijn nog net wat meer mogelijkheden dan in de filmsector, die door de Braziliaanse regering steeds verder wordt afgebouwd.

regie
Gustavo Pizzi
speelduur
100 min
jaar
2020
land
Brazilië
taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

Although the title suggests doom, this film is above all a tribute to pacific liberalism.