Yuni

Kamila Andini

Yuni is een empatisch coming of age-verhaal, dat met tedere fotografie en onverbloemd tienerhuwelijken in een traditionele gemeenschap in beeld brengt.

De 17-jarige Yuni heeft een heel hechte vriendinnenkring, doet het goed op school en is geobsedeerd door de kleur paars. Haar omgeving maakt haar echter duidelijk dat het tijd wordt om “volwassen te worden”. Yuni krijgt een eerste huwelijksaanzoek en op school maant de leraar haar aan om een academische toekomst serieus te nemen. Ze maakt kans op een plekje aan een prestigieuze universiteit. Haar grootmoeder ziet de garantie op een goede toekomst eerder in een gearrangeerd huwelijk.

Samen met haar vriendinnen, liggend in het gras, fantaseert Yuni over jongens, seks en orgasmen. Het zijn onschuldige gesprekken, maar ze zijn niet evident in het conservatieve stadje waar ze wonen. Na een piek van buitenechtelijke tienerzwangerschappen neemt de school een reeks maatregelen om seksuele activiteit tussen jongens en meisjes zwaar te ontmoedigen. Dat belet de meisjes echter niet om jongens op te zoeken. Yuni laat haar oog vallen op Yoga, een ijverige maar verlegen schoolgenoot. Hij is in vele opzichten haar tegenpool: zwijgzaam, gevoelig en met aanleg voor poëzie. Yuni geniet van haar stiekem verworven vrijheid, maar kan niet ontsnappen aan het streng toeziende oog van de gemeenschap.      

regie
Kamila Andini
speelduur
95 min
jaar
2021
land
Indonesië – Singapore – Frankrijk - Australië
taal
Indonesian, Javanese
Ondertiteling
Nederlands, Engels

Onderdeel van

‘Yuni’ tackles topics that need to be discussed and further enhances Kamila Andini's standing as a vital and intelligent voice in contemporary Indonesian cinema...

Richard Kuipers, Variety