Atlantique

Mati Diop
di 5 mei 20 - vr 6 nov 20

Mati Diop is een fijne verrassing als nieuw talent. In 2009 kwam haar korte film ‘Atlantiques’ uit, een soort voorstudie van wat tien jaar later haar eerste lange speelfilm ‘Atlantique’ zou worden.

De Frans-Senegalese Mati Diop werd als eerste zwarte vrouwelijke filmmaker geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes, met een prachtige variatie op Homerus’ ‘Odyssee’. 


In een voorstad van Dakar lijkt de jonge liefde tussen Ada en Souleiman zonder zorgen, maar achter die liefdessluier schuilt een sombere toekomst. Ada moet met een andere man trouwen van wie ze niet houdt en Souleiman zal met een groep bouwvakkers die al maanden geen loon meer kreeg, het land via de oceaan verlaten, op zoek naar een betere toekomst in Spanje. Een aantal dagen na het vertrek van de mannen verstoort een brand het huwelijksfeest van Ada en vallen er steeds meer mensen uit haar omgeving ten prooi aan een mysterieuze ziekte. Issa, een jonge politieman, gaat op onderzoek uit. Ada krijgt nog een raadselachtig berichtje. Is Souleiman teruggekomen? 


Het bovennatuurlijke waarin Souleiman en zijn compagnons terugkeren als geesten, is geïnspireerd op de Senegalese cultuur. De geesten zien er dan ook niet uit als klassieke filmspoken. Diop zet djinns in, onzichtbare wezens uit de islamitische traditie die bezit kunnen nemen van de levenden. 

regie
Mati Diop
speelduur
106 min
releasedatum
wo 4 dec 19
jaar
2019
land
Senegal, Frankrijk, België
taal
Wolof, Frans, Engels

zalen en tickets

Mati Diop

regisseur

"Mati Diop verrast met een broeierig, mysterieus sprookje over de migratiecrisis. Een uitzonderlijk debuut."

De Morgen