Along the Way

Mijke De Jong
  • Let op met kinderen tot 9 jaar

De tweeling Nahid en Maliheh is vanuit Iran naar Europa gevlucht en zit vast in een vluchtelingenkamp op Lesbos, waar de filmmaker hen ontmoet. Ze vertellen het ontroerende verhaal van Zarah en Fatimah, ook twee jonge vrouwen die naar Europa vluchten. Een film tussen feit en fictie in.

 

 

De negentienjarige Afghaanse zussen Zahra en Fatima proberen met hun familie uit Iran naar Europa te vluchten. Op de grens van Iran en Turkije raken de twee zussen in de chaos hun familie kwijt. Ze rennen de verkeerde kant op en belanden opnieuw in Iran. Terwijl ze voor zichzelf moeten zorgen en niet weten wie ze kunnen vertrouwen, doen ze een tweede gevaarlijke poging om Europa te bereiken. Om te overleven in een vijandige wereld van mensensmokkelaars en drugsdealers, komen zij voor keuzes en dilemma's te staan die hun relatie en geweten zwaar op de proef stellen. In de reis van Iran over Turkije naar Griekenland, laat dit sociaal-realistische drama de kijker zien hoe het is om als vrouw vluchteling te zijn. 

Het verhaal achter de film is best bijzonder. De Nederlandse cineaste Mijke de Jong gaf een workshop in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Ze werd benaderd door de zusjes Rezaie, die geïnteresseerd waren in de wereld van de film. De zussen vroegen haar om samen een film te maken over hun eigen ervaringen. Ze vertelden over hun ervaringen tijdens de vlucht en die getuigenis vormt de blauwdruk voor de film. Het resultaat is een aangrijpende en krachtige film. Door het verhaal van Zahra en Fatima krijgt de wereld achter de nieuwsbeelden een gezicht. Deze ontroerende film vermijdt op slimme wijze elke vorm van sentimentaliteit en overstijgt het politiek correcte, waardoor er voldoende ruimte is voor eigen interpretaties en gedachten. Net als de sterk acterende tweelingzussen zijn ook alle andere acteurs mensen met een vluchtelingverhaal. 

regie
Mijke De Jong
speelduur
80 min
jaar
2022
land
Nederland
taal
Farsi
Ondertiteling
Nederlands
  • Let op met kinderen tot 9 jaar

Een film die de vele facetten van de reis als vluchteling laat zien, vanuit verschillende invalshoeken.

De Filmkrant