Tout s'est bien passé

François Ozon
di 25 jan 22 - zo 6 feb 22
  • Niet schadelijk / alle leeftijden

André ligt op 85-jarige leeftijd in het ziekenhuis na een zware beroerte en kan zich niet meer behelpen. André ziet zijn nieuwe situatie, waarin hij half verlamd en afhankelijk door het leven moet, niet zitten. Hij vraagt aan zijn twee dochters om hem te helpen zelf zijn leven te beëindigen. Een film vol met eerlijke emoties, mooi geobserveerde kleine momenten en een grote portie ontroering en geloofwaardigheid. Over de hele lijn wordt er ook nog uitstekend geacteerd. 

André ligt op 85-jarige leeftijd in het ziekenhuis na een beroerte. Wanneer hij ontwaakt, ontfermen zijn twee dochters zich over hem. Hij was heel zijn leven lang nieuwsgierig naar alles en gepassioneerd door het leven.  Maar André ziet zijn nieuwe situatie, waarin hij half verlamd en afhankelijk door het leven moet, niet zitten. Hij vraagt aan zijn dochter Emmanuelle om hem te helpen sterven. Dit zet een hele kettingreactie aan vragen en emoties in gang.

De Franse topregisseur François Ozon heeft al meermaals zijn veelzijdigheid bewezen: van luchtige films als Huit Femmes en Potiche, over eerder controversiële, erotische titels als Jeune et Jolie of L’amant double, tot de elegante zwart-wit film Frantz of het serene misbruikdrama Grâce à dieu. Ozon verfilmde de autobiografische roman van Emmanuèle Bernheim, met wie hij eerder al samenwerkte. Het persoonlijk verhaal van de euthanasievraag van haar vader is voor Ozon de kapstok om dieper in te zoomen op de veelzijdigheid van familierelaties. Een film met een lach en een traan, zonder grote, melodramatische emoties, maar vol mooi geobserveerde kleine momenten, schitterend vertolkt door topacteurs als Sophie Marceau, André Dussollier en Charlotte Rampling.

regie
François Ozon
cast
Sophie Marceau, Charlotte Rampling, André Dussollier, e.a.
speelduur
113 min
jaar
2021
land
Frankrijk
taal
Frans
  • Niet schadelijk / alle leeftijden

In Tout s’est bien passé komen de speelse en de ernstige François Ozon samen. De Fransman levert een sterk euthanasiedrama af. ★★★

De Standaard