The Assistant

Kitty Green
di 30 nov 21 - di 21 dec 21
  • Niet schadelijk / alle leeftijden
  • Grof taalgebruik

In horrorfilms is het monster nog enger als het buiten beeld blijft. En ook in dit MeToo-drama is het niet toevallig dat de bullebak geen gezicht krijgt. De film zoekt niet naar sensatie, maar focust op de banaliteit van hoe misbruik routineus genegeerd of zelfs onbewust gekopieerd wordt.

Jane heeft sinds enkele weken een droombaan te pakken als assistente bij een gerenommeerd filmbedrijf in New York. Ze arriveert altijd als eerste, en vertrekt altijd als laatste. Zonder adempauze organiseert ze de agenda van haar baas, regelt zijn reizen, pakt zijn tas, ruimt zijn kantoor op, haalt de lunch en als het moet dient ze ook nog als buffer voor zijn wantrouwende echtgenote of past ze op de kinderen.

De afgewogen lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van actrice Julia Garner suggereren nervositeit en onvrede. Dat Janes baas nagenoeg onzichtbaar blijft en door twee acteurs wordt vertolkt (als fysieke verschijning door Tony Torn, als stem door Jay O. Sanders), beklemtoont zijn macht en ongrijpbaarheid. 

Er is niet veel fantasie voor nodig om die abstracte, nooit bij naam genoemde man te interpreteren als filmproducent Harvey Weinstein. Toch kiest filmmaker Kitty Green ervoor om hem niet specifiek te benoemen, en maakt daarmee een film die universeler en urgenter is. 

regie
Kitty Green
cast
Julia Garner, Owen Holland, Jon Orsini
speelduur
97 min
jaar
2019
land
Verenigde Staten
taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
  • Niet schadelijk / alle leeftijden
  • Grof taalgebruik

Voor het filmische wonder dat haar regiedebuut is, combineerde Kitty Green technieken van Chantal Akerman met die van David Fincher. Het resultaat is - sorry, Bombshell - de eerste écht goeie MeToo-film: cinematografisch sterk en een stevige aanzet tot introspectie en debat.

Focus Knack