© Septemberfilm
di 3 nov 20 - di 10 nov 20

Eté 85

François Ozon
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
  • Grof taalgebruik

François Ozons ('La piscine', 'Jeune & jolie') nieuwste over zomerliefjes start misschien als een Franstalige ‘Call Me By Your Name’, maar neemt al snel een duistere wending. 

De 16-jarige Alexis (Félix Lefebvre) is nog maar net met zijn ouders verhuisd naar een havenstadje in Normandië. Veel vrienden heeft hij nog niet, maar wanneer hij op een stormachtige dag van de verdrinkingsdood gered wordt door bad boy David (Benjamin Voisin), heeft hij in elk geval een love interest voor de zomer. David en Alexis beleven een zomer gevuld met boottochtjes, feestjes en motorritjes, maar dan wekt ook de Britse Kate de interesse van David. 

Bovendien heeft de film nog een tweede verhaallijn, die dichter aanleunt bij het heden. Met een voice-over van Alexis die David aanduidt als “le future cadavre” moet er die zomer van 85 toch iets grondig zijn misgegaan. Heeft Alexis David vermoord? Lezers van Aiden Chambers’ jongerenroman ‘Dance on My Grave’ zullen de twist ongetwijfeld zien aankomen. 

regie
François Ozon
cast
Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge
speelduur
100 min
releasedatum
jaar
2019
land
Frankrijk
taal
Frans
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
  • Grof taalgebruik

A story that's frequently awkward and a little painful to watch but also sincere and truthful about adolescence in a way seldom seen in films about teenagers made by middle-aged directors.

The Hollywood Reporter