releasedatum:

Balloon

Pema Tseden

Het onschuldige spel van de zoontjes van een Tibetaanse herdersfamilie met  gerantsoeneerde condooms, stelt hun ouders later voor een groot dilemma.

In de weidse groene graslanden van Tibet woont een familie van drie generaties schapenhoeders samen onder één dak. Als de twee jonge zoontjes condooms ontdekken in de slaapkamer van hun ouders, aanzien ze die als opblaasbare ballonnen waarmee ze buiten kunnen ravotten. Dit is natuurlijk niet naar de zin van Darhye, hun vader. In de jaren ’80 moesten de geboortebeperkende maatregelen van de Chinese overheid strikt worden nagevolgd en laat er dan net een schaarste zijn aan gratis condooms. Vader Darhye is een echte ram in bed en zijn vrouw Drolkar wil zich laten steriliseren in het plaatselijke ziekenhuis. Maar voor het zover komt, is er al een ‘ongelukje’; Drolkar is opnieuw zwanger. De druk om abortus te laten uitvoeren is groot, maar intussen is de vader van Darhye erg ziek geworden en ligt hij op sterven. Mag men de cyclus van leven en dood zomaar doorbreken?


Visueel verbluffend en met een snuifje humor, zoals in zijn vorige film ‘Jinpa’, zijn er meer verhaallijnen in ‘Balloon’. We krijgen een rijke en veelgelaagde schakering van de Tibetaanse samenleving en zijn contradicties tussen de dagelijkse realiteit en de lokale tradities. 

regie
Pema Tseden
cast
Sonam Wangmo, Jinpa, Yangshik Tso, Konchok, ​​​Dudul, ​​Druklha Dorje, ​Palden Nyima, Kunde, Dechen Yangzom, ​​​Kangchen Tsering, ​​​Namkar Gyal.
speelduur
102 min
jaar
2019
land
China
taal
Tibetaans

onderdeel van:
MOOOV Filmfestival 2021

Delicaat, speels en met een vleugje mystiek

The Hollywood Reporter