Reis naar het hoge noorden met Kino Nørdic in UGC Turnhout

De Scandinavische landen zijn de laatste jaren vooral bekend geworden als leveranciers van spannende misdaad- of politieke dramaseries, denk maar aan ‘Wallander’, ‘The Killing’, ‘The Bridge’ of ‘Borgen’. Toch gaat de filmgeschiedenis er verder terug. Zo was er vorige eeuw Ingmar Bergman, de Zweedse regisseur die de wereld van de film ingrijpend heeft beïnvloed. Aki Kaurismäki is sinds de jaren ’80 dan weer de chroniquer van de Finse melancholie met een absurde twist. Filmmaker Lars von Trier is het Deense enfant terrible. Samen met zijn Dogma 95-vrienden daagt hij op een eigenzinnige wijze verschillende filmgenres uit. Ook landgenoot en regisseur Thomas Vinterberg zocht (en vond) zijn eigen weg. Zijn tragikomedie ‘Drunk’ werd de filmhit tijdens de coronajaren. En dan mogen we de Zweedse regisseur Ruben Östlund niet vergeten in dit lijstje. Hij won al twee keer een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, in 2017 voor ‘The Square’ en in 2022 voor ‘Triangle of Sadness’.  
 
Kun je al deze titels al afvinken van je lijstje? Geen zorgen! Er is nog veel meer filmkwaliteit te ontdekken uit het hoge noorden. Daarom presenteert MOOOV van vrijdag 29 september tot en met zondag 1 oktober een selectie recente films uit Scandinavië. Jong talent, nieuwe namen en af en toe een bekend gezicht krijgen een platform in UGC Turnhout.
 
OPEN CINEMA, het prachtig initiatief van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), was de aanleiding van Kino Nørdic. MOOOV wil samen met het VAF en alle arthouses, stadsbioscopen, filmhuizen en culturele vertoners de passie voor film en filmcultuur delen en het publiek meenemen in een unieke filmbeleving.

Dankzij dit initiatief kun je met twee voor de prijs van één naar de film gaan! Deze korting is enkel verkrijgbaar aan de kassa bij UGC. 

 

 ontdek het programma