KLONDIKE en SIRENS op 49e editie Film Fest Gent

Op 11 oktober gaat het jaarlijkse filmfestival van Gent opnieuw van start. Dit jaar prijken maar liefst 2 MOOOV titels op de rijkgevulde affiche. 

Klondike (Клондайк) haalde de officiële selectie in de competitie en dingt samen met 11 andere internationale titels mee naar de felbegeerde Grand Prix. Deze scherpzinnige film volgt het leven van een Oekraïens koppel dat barre tijden moet doorstaan. Irka en Tolik wonen in de Donetsk-regio in het Oosten van Oekraïne, nabij de Russische grens. Hun huis ligt middenin betwist gebied tijdens de Donbas-oorlog. De onheilspellende spanning in hun dorp bereikt een hoogtepunt wanneer passagiersvlucht 17 van Malaysia Airlines door pro-Russische troepen uit de lucht wordt gehaald en genadeloos neerstort. 

Ondanks de militaire aanwezigheid en schade aan haar huis, weigert de hoogzwangere Irka te vertrekken. In plaats daarvan probeert ze vrede te stichten tussen haar man en haar broer door samen met hen de brokken te lijmen.  

Een aangrijpend portret van de onverbiddelijke impact die oorlog heeft op gewone burgers, en de absurde situaties waar geweld soms toe leidt. Hoewel de hele film werd opgenomen voor de Russische inval in Oekraïne, blijft het verhaal brandend relevant. Actrice Oksana Cherkashyna zakt van 15 – 17 oktober af naar Gent om de Klondike te promoten. 

Andere koek is de Libanese documentaire Sirens (سايرنز). In een buitenwijk van Beiroet worstelen Lilas en Shery, gitaristen van de eerste all female metalband ‘Slave to Sirens’, met hun turbulente vriendschap, ontluikende seksualiteit en hun grenzeloze ambitie om de grootste metalsterren van het land te worden. Libanon mag dan wel het meest progressieve streek van het Midden-Oosten zijn, voor vrouwelijke metalheads die daarbovenop nog eens tot de LGBTQ+-gemeenschap behoren, is het leven er alles behalve simpel. Een verrassende en vooral lawaaiirerige documentaire over vriendschap, volharding en de liefde voor harde muziek. Niet te missen!

 

naar de films