EN ROUTE POUR LE MILLIARD nu in de bioscoop

De slachtoffers van de Zesdaagse Oorlog in Kisangani, Democratische Republiek Congo, strijden al twintig jaar voor erkenning van het conflict, veroordeling van de strijdende partijen en financiële compensatie. Woedend over de onverschilligheid van hun regeringen besloten ze een gevaarlijke tocht over de Congo-rivier te ondernemen naar Kinshasa, de hoofdstad van het land, om hun stem te laten horen.

Een vrouw steekt haar versleten beenprotheses in de lucht. "Als ik dit toon, zullen ze toch inzien hoe ernstig dit is." Twintig jaar na de Zesdaagse Oorlog trekt ze met andere slachtoffers over de Congorivier naar de hoofdstad Kinshasa om de beloofde erkenning en compensatie op te eisen. In 2000 vochten Rwandese en Ugandese troepen tijdens de Tweede Congolese Burgeroorlog zes dagen lang een bloederig conflict uit in Kisangani, op Congolees grondgebied. Hamadi richt de camera op hun strijd van nu. De slachtoffers kunnen op niet veel begrip rekenen; niet van de mensen in hun omgeving, niet van de medepassagiers in de boot op de Congorivier en niet van de officiële instanties. 

In het theater leerden ze om hun pijn onder woorden te brengen. Hun stem willen ze ook bij het parlement en de Verenigde Naties in Kinshasa laten weerklinken. Ze eindigen zwijgend met een spandoek langs de straten in de regen. Jaren van woede, machteloosheid en pijn laten zich niet meer wegdrukken. Maar wat levert de tocht en de hartverscheurende smeekbede van de slachtoffers op? 

‘En route pour le milliard’ brengt hun schrijnende verhaal en hun hardnekkige vastberadenheid treffend in beeld.

"... fait écho au récent Empire du silence de Thierry Michel." 7/10 Le Vif

 

naar de film