Let it be morning

Eran Kolirin
zo 24 apr 22 - vr 29 apr 22

Een satirisch portret van een man opgesloten in een Arabisch dorpje in Israël.

In deze film wordt een klein dorpje in Israël als microkosmos van de Arabische bevolking opgevoerd. Sami, die in Jeruzalem woont heeft een succesvolle job bij een techbedrijf. Op een dag gaat hij samen met zijn vrouw, waarvan hij vervreemd is, naar de bruiloft van zijn broer Aziz in zijn geboortedorp. Maar als hij ’s nachts naar Jeruzalem wil terugkeren, wordt de weg versperd door Israëlische soldaten. Niemand kan het dorp nog in of uit. Rond het dorp wordt een muur gebouwd om illegale Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever te weren: de hele bevolking gaat in lockdown. Met grote tegenzin moet Sami in zijn ouderlijk huis blijven en wordt hij met zichzelf geconfronteerd. 

Hij behoort nu tot de welvarende middenklasse en er ontstaat een kloof tussen hem en de andere dorpelingen. Sami zet zelfs slecht betaalde illegale Palestijnen aan het werk in het huis dat hij in het dorp aan het opknappen is. Ten slotte zal hij ondervinden dat zijn leven in Jeruzalem als Arabier ook maar een frêle zeepbel is, die zomaar uit elkaar kan spatten. Hij krijgt te maken met de onverbiddelijkheid van de Israëlische soldaten en hij neemt opnieuw contact op met een jeugdvriend. S samen besluiten ze dat verzet de enige uitweg is…

 

regie
Vayehi Boker
speelduur
101 min
jaar
2021
land
Israël - Frankrijk
taal
Arabisch - Hebreeuws
Ondertiteling
Nederlands

‘Let it be morning’ is gebaseerd op een boek van de Palestijnse auteur Sayed Kashua en geeft een wrang, satirisch en soms komisch portret van het Arabische dorp. De filmmaker toont erg goed de claustrofobische sfeer binnen het dorp, die hij plaatst tegen het panoramische uitgestrekte landschap erbuiten. De vertolkingen van de acteurs zijn buitengewoon en de kleine absurde details in hun gedrag verzachten een beetje de hopeloze situatie waarin ze zich bevinden.

Een rustig, sfeervol werk

Anna Smith – The Hollywood Reporter