Drunken birds

Ivan Grbovic
zo 24 apr 22 - vr 29 apr 22

Een romantisch verhaal met een sociale boodschap. Mooie beelden tonen de pracht van het Canadese platteland maar de regisseur levert tegelijk ook commentaar op de positie van de migrant. 

Willy, een jong lid van een Mexicaans kartel, wordt verliefd op Marlena, de pasgehuwde bruid van zijn baas. Als deze prille liefde ontdekt wordt, vluchten Willy en Marlena apart weg uit Mexico. Uit angst ontdekt te worden door haar man, verzwijgt Marlena haar schuilplaats. Willy moet haar zoeken. Hij komt terecht in de provincie Quebec in Canada omdat hij haar hoopt te vinden in Montreal, waar Marlena een tante heeft. Om te overleven meldt hij zich als seizoenarbeider aan bij groenteboer Richard Bécotte, die iedere zomer een twintigtal Mexicaanse arbeiders inhuurt om te werken op zijn uitgestrekte akkers. Richard Bécotte en zijn vrouw Julie staan bekend als goede werkgevers. Ze behandelen hun arbeiders correct en bieden degelijke huisvesting aan. 

Maar het botert niet meer zo goed tussen het echtpaar Bécotte. Julie voelt zich gevangen in een ongelukkig huwelijk en ze laat haar oog vallen op de knappe nieuwkomer, Willy. Die doet haar denken aan een vroegere vlam. Ondertussen zoekt hun rebellerende, minderjarige dochter Léa in slecht gezelschap de vrijheid op in Montréal waar ze verzeild raakt in een rampzalig avontuur.

In de eerste plaats gaat ‘Drunken Birds’ over een man die bergen wil verzetten om de liefde van zijn leven terug te vinden, maar verwikkeld raakt in een etnisch drama. De film is knap opgebouwd met veel flashbacks en geeft geleidelijk zijn geheimen prijs. Ondanks de magisch-realistische elementen en de romantische ondertoon die de film wat dromerig maakt, is ‘Drunken Birds’ een authentiek en eerlijk portret van een deel van Canada dat velen onbekend is.

regie
Ivan Grbovic
speelduur
105 min
jaar
2021
land
Canada
taal
Spaans, Frans
Ondertiteling
Nederlands, Engels

 

Een dunne lijn tussen realiteit en fantasie.

Lovia Gyarkye – The Hollywood Reporter