Cinema Sabaya

Orit Fouks Rotem
za 23 apr 22 - zo 1 mei 22
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

De onthullingen van vrouwen met een diverse achtergrond zijn aarzelend, vaak eerder suggestief dan expressief. Toch voelen ze volkomen authentiek aan.

Arabische en Joodse vrouwen nemen deel aan een videoworkshop van de jonge Rona in de hoop enkele filmtechnieken te leren. Rona leert hen op welke manier ze een deel van hun eigen leven kunnen tonen. H et zijn één voor één vrouwen die hun verhaal willen laten horen, maar bang of niet in staat zijn om het in de eerste persoon te vertellen. De camera geeft hen nu wel die mogelijkheid. Ze tonen elkaar beelden die ze thuis gemaakt hebben. Na het bekijken ervan praten de vrouwen met elkaar, leren elkaar beter kennen, stellen vragen, geven advies en lachen samen.

Ondanks de grote verschillen groeien de vrouwen naar elkaar toe. Als kijker zie je een intiem en inspirerend portret van het veelal verborgen dagelijkse leven van Joodse en Palestijnse vrouwen en daardoor ook een oprechte ode aan de verbindende kracht van kunst. De film geeft geen gemakkelijke antwoorden op de moeilijke omstandigheden waarmee deze vrouwen worden geconfronteerd. Behalve de gewichtige gesprekken is er ook plaats voor oprechte vreugde van deze bijzondere groep. De film is gebaseerd op de ervaringen van de filmmaakster zelf die gelijkaardige workshops gaf. Een krachtige verkenning van het plezier van leren zien en echt gezien worden.

regie
Orit Fouks Rotem
speelduur
92 min
jaar
2021
land
Israël
taal
Hebreeuws en Arabisch
Ondertiteling
Engels
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

Rotem’s film rewards audiences with many intensely charged and poignant moments.

Jewish Film Review