Ballad of a White Cow

Maryam Moghadam en Behtash Sanaeeha
di 19 apr 22 - zo 1 mei 22

Een Iraans regisseursduo toont hoe het rechtssysteem in hun land werkt en wat daarin de positie van de vrouw is. Een meeslepend verhaal over verdriet en schuld.

Mina’s leven wordt overhoop gehaald wanneer ze bij de rechtbank hoort dat haar man Babak een jaar eerder ten onrechte is geëxecuteerd. De rechter verklaart dat het de wil van Allah geweest moet zijn, anders was het niet gebeurd. De autoriteiten verontschuldigen zich en willen Mina een financiële compensatie bieden voor het leed dat ze veroorzaakt hebben. In het belang van haar dochter en zichzelf start Mina een stil protest tegen het systeem. Net wanneer ze bijna door haar geld heen is, staat Reza voor haar deur en beweert een oude vriend van Babak te zijn. Reza had nog een schuld af te betalen aan hem. Hoewel Mina in het begin wat terughoudend is, laat ze hem steeds meer in haar leven toe. Wat bracht hen bij elkaar? 

Adembenemend en bevrijdend hoe Moghadam, die regisseert én de hoofdrol speelt, samen met coregisseur Sanaeeha het personage van Mina veerkracht en waardigheid geeft. Met de geraffineerde vertelwijze en scherpe blik op menselijke verhoudingen lijkt deze film op de sociale drama’s van de bekende Iraanse regisseur Farhadi. Daarnaast laten de twee filmmakers subtiel hun frustratie met het sociale systeem doorschemeren. Filmen in Iran blijft een riskante onderneming. De witte koe uit de titel verwijst naar een terugkerend visioen van Mina en naar een hoofdstuk uit de Koran over opoffering.

regie
Maryam Moghadam en Behtash Sanaeeha
speelduur
105 min
jaar
2021
land
Iran
taal
Farsi
Ondertiteling
Nederlands

De indringende film ‘Ballad of a White Cow’ is een noodzakelijke en sluimerende aanklacht tegen het Iraanse regime.

De Volkskrant